OPREMANJE APARTMANA RASVJETOM

OPREMANJE APARTMANA RASVJETOM

OPREMANJE APARTMANA RASVJETOM

Pravilnik o kategorizaciji apartmana propisuje razna rasvjetna tijela, koja su obvezna, što nije besmisleno.  Česte su primjedbe unajmljivača apartmana prema vlasnicima upravo na rasvjetu, odnosno na pomanjkanje iste. Slijedeće primjedbe su na dizajn armatura i njihovom (zastarjelom) postavljanju samo u centar plafona.

OPREMANJE APARTMANA RASVJETOM

OPREMANJE APARTMANA RASVJETOM

 

Isplati se uložiti koju kunu više i zamijeniti postojeća rasvjetna tijela sa novom LED rasvjetom. Iako je apartman možda prepun dnevnog svjetla, strateški postavljena rasvjetna tijela pridonijeti će osjećaju ugode i vizualno povećati prostor. Najbolje je koristiti puno izvora svjetlosti strateški postavljenih po prostoru. Koristeći  LED rasvjetu uvelike povećavamo varijabilnost u uređenju interijera, jer raspon svjetiljaka, LED traka, pa i obične LED žarulje impresioniraju svojim različitim oblicima i bojama.

 

Dizajn sobe je u konačnici uspješan zbog dobrog osvjetljenja. Opće osvjetljenje dolazi od stropne rasvjete, što i nije previše svijetla. Potrebno je  uravnotežiti tamne kutove sobe sa svjetiljkama koje bacaju topli sjaj – privlačan i ugodan.

PODJELA RASVJETE PREMA FUNKCIJI PROSTORIJE

  1. Opća ili ambijentalna rasvjeta djeluje kao ukupno osvjetljenje u prostoriji. Osvijetli cijelu prostoriju, i smatra se “prirodno svjetlo” prostorije. Možda ćete koristiti luster, visilicu, tračnu rasvjetu ili zidne svjetiljke i tako stvoriti ambijentalno svjetlo koje ispunjava prostoriju.
  2. Primijenjena osvjetljava radno područje ili područje za čitanje. Svakako želite da ova rasvjeta bude jača od vašeg ambijentalnog osvjetljenja, tako da kontrast fokusira svjetlo u navedenom području. Stolne svjetiljke, LED trake ili T5 svjetiljke ispod ili iznad kuhinjskih elemenata, odnosno ugrađene svjetiljke u kuhinjskim ormarićima služe kao primijenjena rasvjeta. Također, ugrađene svjetiljke za namještaj mogu povećati udobnost Vašeg gosta. No, visilice i tračna rasvjeta može također koristiti kao primijenjena ali to ovisi o postavljenoj ambijentalnoj rasvjeti u sobi, kao i jačini vaših žarulja.
  3. Akcent rasvjeta naglašava određeno područje, kao što je umjetničko djelo ili police za knjige. Ona obično stvara sjenu oko objekta za dramatičan učinak. Zidna rasvjeta i vanjska rasvjeta su uobičajena akcent svjetla.

Kupaonica i kuhinja trebaju jače osvjetljenje, dok spavaće sobe  traže manje svjetla. Za dnevni boravak bilo bi idealno postaviti rasvjetu sa mogućnošću prigušenja, tako da prema potrebi možete pojačati ili smanjiti rasvjetu.

 

Za jeftiniju opciju, zamijenite samo žarulje. Većina rasvjetnih tijela ima 40-60W klasičnu žarulju.  Zamjena za takvu žarulju u LED je od 4-10W, ovisno o boji svjetla i ovisno za koju prostoriju ćete je koristiti.

 

LUMENI = SVJETLOST

Što više lumena, to svjetlija žarulja. Tipična kućna žarulja proizvede oko 800 lumena, što je ekvivalent od 60W. Naravno da je ovaj podatak samo primjer jer to će ovisiti o tome koliko je velika vaša prostorija, koje su boje zidovi, te koji intenzitet osvjetljenja želite. Jedan od primjera potrebne količine lumena, ukupno po prostoriji:

Kuhinje: 5.000-10.000 lm

Kupaonica: 4,000-8,000 lm

Spavaće sobe: 2,000-4,000 lm

Dnevne sobe: 1,500-3,000 lm

Blagovaonice: 3,000-6,000 lm

Kućni ured: 3,000-6,000 lm

Imajte na umu da su to vrlo grube procjene i računica zbog različitih vrsta žarulja i rasvjetnih mogućnosti u svakoj sobi.

Mali trošak, veliki utjecaj!