3 VRSTE RASVJETE I ZAŠTO SU POTREBNE U VAŠEM DOMU

3 VRSTE RASVJETE I ZAŠTO SU POTREBNE U VAŠEM DOMU

Kućna rasvjeta dolazi u mnogo različitih oblika, od gracioznih lustera do eklektičnih stolnih lampi. I je li to doista iznenađenje? Na kraju krajeva, rasvjetu koristimo za toliko mnogo stvari, pa ima smisla imati na raspolaganju razne mogućnosti rasvjete.

Ono što bi moglo biti iznenađenje je spoznaja da nisu sva svjetla jednaka – zapravo, mnoga su svjetla dizajnirana za vrlo specifičnu svrhu. U ovom ćemo postu zaroniti u tri različite vrste rasvjete za interijere i eksterijere doma i saznati više o tome zašto svaka od njih zaslužuje pažljivo razmatranje u vašem prostoru.

 

3 VRSTE RASVJETE I ZAŠTO SU POTREBNE U VAŠEM DOMU

 

Koje su tri vrste rasvjete?

 1. Ambijentalna rasvjeta

Ambijentalna rasvjeta, odnosno opća rasvjeta, jedna je od najvažnijih vrsta rasvjete. Pruža opću rasvjetu koju trebate vidjeti i sigurno se kretati u prostoru. Ambijentalna rasvjeta dizajnirana je tako da reflektira sunčevu svjetlost ravnomjerno obasjavajući prostor umjerenom količinom svjetla.

Opća rasvjeta često se postiže stropnim ili zidnim svjetlima kao što su lusteri , tračna rasvjeta, ugradna svjetla, svijećnjaci, visilice ili LED trake. Ako je potrebno, također možete koristiti podne svjetiljke kako biste uklonili zasjenjena područja i unijeli više svjetla u prostoriju

Ambijentalna rasvjeta bitan je element u dizajnu doma jer osigurava  cjelokupno osvjetljenje prostorije ,  smanjuje naprezanje očiju  i pomaže u stvaranju produktivnog okruženja.

Ambijentalno svjetlo je  osnovni sloj rasvjete  koji osvjetljava cijeli prostor i omogućuje  jasnu vidljivost i kretanje  – to se može nadopuniti s naglašenim ili radnim svjetlima kako bi se osigurala dobro zaokružena, vizualno privlačna atmosfera.

3 VRSTE RASVJETE I ZAŠTO SU POTREBNE U VAŠEM DOMU

3 VRSTE RASVJETE I ZAŠTO SU POTREBNE U VAŠEM DOMU

Kako osvijetliti sobu ambijentalnom rasvjetom:

 • Pazite da svjetla zrače ugodnom svjetlinom.
 • Nemojte koristiti mala, koncentrirana svjetla — ambijentalna svjetla trebaju osigurati široko osvjetljenje cijelog prostora.
 • Pobrinite se da vaše ambijentalno svjetlo obasjava prostoriju tako da možete vidjeti.
 • Iskoristite prirodne izvore svjetlosti ako možete.
 • Neka vaša ambijentalna rasvjeta nije presvijetla ili oštra.

 

3 VRSTE RASVJETE I ZAŠTO SU POTREBNE U VAŠEM DOMU

 1. Radna rasvjeta

Radna rasvjeta, koja se ponekad naziva i uredska rasvjeta, koncentriranija je od ambijentalne rasvjete i stoga korisnija kada trebate obaviti određeni zadatak. To je osnovna kućna rasvjeta koja vam omogućuje sigurno i učinkovito funkcioniranje dugo nakon što sunce zađe.

Vjerojatno ste vidjeli radnu rasvjetu u područjima kao što su spavaća soba, dnevni boravak, ured pa čak i kupaonica — sva područja gdje ćete vjerojatno uvidjeti da ambijentalna rasvjeta jednostavno nije dovoljna za određene aktivnosti. Najčešće se koristi za stvari kao što su čitanje, nanošenje šminke, kuhanje, učenje, rad i igranje, jer ne samo da pomaže povećati koncentraciju i fokus, već i smanjuje naprezanje očiju.

Postoji mnogo različitih načina za uvođenje radne rasvjete u vaš dom. U kuhinji biste mogli razmisliti o korištenju rasvjete za ormariće ili rasvjete na tračnicama. Kupaonice se često mogu pohvaliti kozmetičkim svjetiljkama. Za spavaću ili dnevnu sobu, podna lampa je često pravi izbor. I, naravno, stolne lampe uvijek su popularan izbor za uredske stolove, noćne ormariće i pomoćne stoliće.

radno svjetlo

radno svjetlo

Kako osvijetliti sobu radnom rasvjetom:

 • Ne postavljajte svoje rasvjetno tijelo na mjesto gdje će bacati sjene na vaš rad.
 • Odaberite izvor rasvjete koji je dovoljno svijetao za posao.
 • Odaberite pravi rasvjetni uređaj za zadatak koji ćete obavljati — na primjer, stolna lampa je izvrsna za čitanje, ali nije idealna za nanošenje šminke.
 • Investirajte u rasvjetna tijela s dodatnim značajkama kao što su prigušivači, ručice za podešavanje itd.
 • Usmjerite svjetla kako biste smanjili odsjaj.

 

3 VRSTE RASVJETE I ZAŠTO SU POTREBNE U VAŠEM DOMU

 1. Akcentna rasvjeta

Akcentna rasvjeta, koja se naziva i osvjetljenje za isticanje i prikaz, dizajnirana je za fokusiranje na određeno područje ili dio prostorije. Može dodati dramatiku i štih sobi privlačeći pogled na određene elemente — poput umjetnina, dekora, zanimljivih tekstura ili dizajna i drugih značajki. Akcentna rasvjeta također se često koristi na otvorenom za isticanje zgrada i terena.

Sjajna akcentna svjetla ističu vaš prostor bez privlačenja pozornosti na sebe i stvaraju osjećaj sofisticiranosti i važnosti. Najčešća svjetla koja se koriste za naglašavanje rasvjete su svjetla na tračnicama, ugradbena svjetla i zidna svjetla.

akcentna rasvjeta

akcentna rasvjeta

Kako osvijetliti sobu naglašenom rasvjetom:

 • Koristite vrlo intenzivna svjetla najmanje tri puta jače od ambijentalnog osvjetljenja.
 • Ne birajte kitnjasta rasvjetna tijela.
 • Nemojte koristiti previše rasvjetnih tijela u jednom prostoru.
 • Koristite meko svjetlo usmjereno prema dolje za najbolje rezultate.

 

 

×

Pozdrav!

Kliknite na kontakt ako želite razgovarati s našom podrškom putem WhatsApp.

× Kako vam možemo pomoći?